Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman çıngıçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sağlam, esnek ve tatlı bir dokumada olmalı, kırnak bir aromaya ve sistemli yanmayı katkısızlayacak cepheıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pürus” (saf kılıklı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu koca miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de biriyi bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en ilgi etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hakikat bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada tatlılık maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. bilcümle saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade çelişmez olmak bağırsakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro rutubet değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal rutubet değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu rutubet değerleri de kimisine bakılırsa gayet yaraşıklı ve bağırsakilebilir en şahane değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken başka bir insan bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir bedel olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet başkalıkı arasında gidip gelmeden daima aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değaksiyonimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet değerleri neyi değaksiyontirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna saat ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en çok bedel bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız molekül yaklaşık 6 kamer içerisinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet verme üzerine oturmuş bu yöntem sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin makul bir saat içerisinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca bir küme hararet değaksiyonimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet değeri getirmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu bedel iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek vasatı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz koca rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in mütemadi ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en çok opsiyon olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet kabız hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde koca rutubet değerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.