Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pareçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak berk, esnek ve uysal bir konstrüksiyonda olmalı, leziz bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak yüzıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf safi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten yüce oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler bile birsonsuz bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en dikkat etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer çın bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız eğlence yada dilsiz maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tekmil hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve mideime müheyya kullanmak mideindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada mideilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde mideiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet mütenasip ve mideilebilir en yetkin bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken değişik bir özlük bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir kıymet olduğunu ve katiyen mideilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğhizmetimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğhizmettirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, duman azalır ve mideimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, mideimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna çağ ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en hayırlı kıymet bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah öz vasati 6 ay içinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine müesses bu tertibat sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı midein muayyen bir çağ içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca bir küme suhunet bileğhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti çıkarmak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kıymet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en hayırlı tutum olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Tün gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce nem bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.